Om Hjelmeland kommune


Hjelmeland – en skjult perle

Joda, vi er nok litt partiske hva angår Hjelmeland. Spør du oss, finnes det ikke et bedre sted å bo i hele Norge. Hjelmeland er unikt. Hjelmeland er vakkert. Hjelmeland er gjestfritt. Hjelmeland er Norge i et nøtteskall. De grønne åsene, de vakre fjordene, de hyggelige menneskene og de søte, små båtene som ligger til havn ved kommunesenteret. Alt er som det skal være. Her kan du få deg en helt unik opplevelse som skiller seg fra alt annet i vårt lille land. Det er kanskje ikke noen storbyer her, ei heller noen særlige tettsteder bortsett fra Hjelmelandsvågen med sine fem hundre innbyggere. Totalt bor det ikke tre tusen mennesker engang i hele kommunen, og vi snakker tross alt om et rimelig stort areal (over ett tusen kvadratkilometer). Men det er ikke størrelsen eller antallet innbyggere det er snakk om. Det er atmosfæren som råder i området man legger merke til først når man er på besøk. Det er stemningen som er i luften. Befolkningen her i Hjelmeland er ikke som andre mennesker i Rogaland. Her forstår man straks hvorfor Norge har et såpass godt rykte i utlandet, hvorfor turister som kom til Norge for ett hundre år siden reiste hjem med så varme følelser og gode tilbakemeldinger. Her vil folk stoppe deg på gaten for å spørre hvor du er fra dersom du kommer på besøk. Her vil folk invitere deg hjem på middag etter en kjapp prat. Her vil folk alltid smile når de snakker med deg, og du vil straks forstå at smilet kommer rett fra hjertet. Vi elsker Hjelmeland, og kunne ikke tenkt oss et bedre sted å bo. Nettopp derfor ønsker vi å bygge opp nettavisen Bygdaposten, slik at vår lille kommune skal få seg et eget oppslagsverk og nyhetsside på nettet.

Hjelmen i sentrum

Hjelmeland er et stort område som strekker seg helt til Aust-Agder i øst, men det er Hjelmen som er det naturlige senteret for kommunen vår. Hjelmen er en lett gjenkjennelig ås som stikker frem fra kommunesenteret i Hjelmlandsvågen ved Riksvei 13. Denne flotte humpen av et lite fjell er godt synlig fra havet, og er en favoritt blant lokalbefolkningen når man skal ut og gå tur om sommeren. Herfra får man en nydelig utsikt mot både havet og det lille tettstedet vi kaller «sentrum». Her i Hjelmelandsvågen ser vi en årlig festival finne sted – den såkalte Norske Frukt- og Laksefesten som samler folk fra hele kommunen i september hvert år. Dette er en av de få årlige begivenhetene i området, og er en ypperlig mulighet for folk å kose seg samtidig som man stifter nye bekjentskap. De fleste av oss kjenner hverandre fra før, men det er alltid mulig å finne nye, interessante mennesker her på bygda.

Stora Blåfjell

Langs hele vestkysten i Norge finner man flotte fjorder, elver, holmer, åser og fjell. Dette gjelder selvfølgelig også Hjelmeland. Her finner du nemlig Ryfylkeheiene, et stort område med vakre fjell og små innsjøer dannet av eldgammelt, rent vann fra den siste istiden. Den største toppen er Stora Blåfjell, som med sine 1254 meter over havet ruger opp og byr på en fantastisk utsikt. Det finnes gode turstier helt opp til toppen, derfor tar mange av oss turen dit hvert år når været er på sitt beste.

Vi må nesten også få nevne de verdenskjente jærstolene – de stammer nemlig fra Hjelmeland kommune, og har blitt lagd i området i over ett hundre år. Spesielt er det Aksel Hanssons jærstolfabrikk som holder på tradisjonen, her kan man til og med besøke en utstilling om de tradisjonsrike stolene fra kommunen vår!