Bygdapostens historie

Hjelmeland kommune er en liten bygd med drøyt tre tusen mennesker. Man skulle tro at ingenting skjedde her noensinne, men om man husker litt lenger tilbake vil man straks komme på den rystende saken fra Hjelmeland barnehage som hele Norge fulgte med på i en hel dag. Ja, for i år 2000 gikk en desperat mann inn i den lokale barnehagen og tok alle som var til stede som gisler. Det viste seg raskt at mannen var helt ufarlig, men brukte gisseldramaet for å få oppmerksomheten rettet mot et samfunnsproblem, nemlig oppdeling av foreldreretten. Ett av problemene som vi la merke til den samme dagen og grublet over i ukene som fulgte, var at det ikke var noen lokalaviser i Hjelmeland som kunne rykke ut til barnehagen med én gang. Altså måtte større aviser som VG og Aftenposten sende sine journalister fra Stavanger og Haugesund til Hjelmeland for å rapportere fra åstedet. Det var da ideen om å starte en egen avis dukket opp for første gang i våre sinn. For alle tettsteder og kommuner trenger sine egne aviser – ikke minst for å samle sammen alle, selv ubetydelige, hendelser fra nærområdet. Det skjer noe stort i alle kommuner med jevne mellomrom. Dessverre skjer det ofte negative, noen ganger virkelig fæle ting på småsteder. Derfor er det viktig å ha journalister på stedet – ikke bare for å skrive artikler i egne aviser, men også for å kunne rapportere til hjelp for større, landsdekkende aviser.

Bygdaposten – veien hittil

Frem til nå har det vært veldig lite aktivitet her på Bygdaposten. Vi som driver med denne nettsiden er unge mennesker som akkurat er ferdig med studiene, derfor har vi ikke hatt muligheten til å utrette noe særlig frem til nå. Ideen har som sagt vært på plass siden millenniumskiftet, men det er kun nå vi faktisk har satt oss ned og tegnet en plan for hvordan vi vil se Bygdaposten i Hjelmeland. Det har vært vanskelig, og vi forstod veldig tidlig at det ikke er bare-bare å drive en avis. Selv ikke en liten blekk som Bygdaposten. Vi har ikke rukket å skrive vår første nyhetsartikkel engang, men problemene har allerede oppstått. For vi er veldig usikre på hvordan vi skal registrere avisen. Enkeltmannsforetak? Veldedig organisasjon? AS? Man vil jo nødig gå ut med mange tusenlapper bare for å få lov til å drive en hobby! Vi fant ut at man ikke trenger å registrere noe som helst så lenge vi ikke mottar noen betalinger eller har en inntekt fra Bygdaposten, derfor drøyer vi med dette inntil videre. Hvis antall daglige lesere stiger til et ganske høyt nivå og vi begynner å selge abonnement, vil vi dog registrere avisen gjennom Medietilsynet.

Bygdaposten – veien fremover

Vi har allerede tittet på hva som er interessant for nærmiljøet å lese om. Hittil er det Bondeposten som er det nærmeste man kommer en lokal avis her i Hjelmeland – dette er en liten tidsskrift med informasjon rundt landbruk, rapporter, driveplikt og lignende som deles ut gjennom Hjelmeland kommunes hjemmeside. Selvfølgelig vil vi rapportere om landbruk og slik tematikk, siden kommunen vår faktisk lever av slik næring. Men vi vil gjerne gå i dybden også. Fortelle om de ulike problemene som mange små bygder opplever, fortelle om menneskene som bor her og hva de drømmer om. Fortelle om små og store hendelser, konserter, begivenheter og lignende. Vi vil fokusere en del på underholdning, for det er dette vi har størst mangel på i Hjelmeland. Vi vil selvfølgelig også skrive om ting som skjer i de nærmeste storbyene – Haugesund og Stavanger. Det er jo dit man reiser når man vil ha det moro.